>>Hoe begin ik aan de lenteschoonmaak?

Hoe begin ik aan de lenteschoonmaak?

Nu we met z’n allen thuiszitten, heb je misschien ook al gedacht aan een grote schoonmaak? Niet meteen onze favoriete bezigheid en het vraagt zeker wat tijd. Toch zorgt het resultaat ervoor dat je weer rust in huis hebt… Even alles proper! Maar hoe begin je eraan? Wij helpen je op weg met enkele handige tips en tricks.

De voorbereiding

Alles begint met een goede planning! Geef jezelf een week de tijd om de volledige schoonmaak af te ronden en maak alvast een lijstje met de taakjes die je iedere dag wilt afronden. Op maandag de slaapkamers, op dinsdag de woon- en eetkamer, op woensdag de berging, … Start met de ruimte die de meeste liefde nodig heeft, eindigen doe je best met de ruimte waar je tijdens de schoonmaak de meeste tijd besteedt (wasplaats of keuken). Wandel even door je huis en noteer wat je zeker wilt aanpakken tijdens deze grote schoonmaak. 

Ben je van plan om veel spulletjes te ontruimen? Zorg dan zeker dat je enkele dozen hebt klaarstaan om ze in te sorteren. 

Check ook zeker of je de nodige schoonmaakproducten in huis hebt. Sponsjes, stofdoeken, afwasmiddel, reiniger, ontkalker, … Niets is vervelender dan toch weer naar die winkel te moeten tijdens de schoonmaak.

En als laatste… Trek je ideale (foute) outfit aan en kies een leuke playlist uit. Je bent er helemaal klaar voor nu!

Tips:
– Online vind je tal van checklists voor de grote schoonmaak. Je kan deze gebruiken als inspiratiebron voor jouw planning.
– Kan je meubilair ook wel wat onderhoud gebruiken? Lees HIER alles over meubelonderhoud.

Aan de slag

Nu de voorbereiding klaar is, kan je starten met de schoonmaak. Schort aan, een muziekje op en beginnen maar! 

Enkele tips om je schoonmaak vlotter te laten lopen:

Start met één ruimte en werk deze volledig af. Zorg dat je al je schoonmaakproducten hier bij de hand hebt, zo ook een flesje water. Zet ook even alle ramen open zodat de ruimte terwijl kan verluchten. Indien je met meerdere gezinsleden schoonmaakt zorg je ook best voor een goede taakverdeling.

Begin met onnodige spullen weg te ruimen. Haal die overvolle kast even helemaal leeg en sorteer je spullen: behouden – twijfelgeval / donatie – containerpark. Zo is overbodige rommel meteen weg. 

Werk van boven naar onder. Start met je plafond af te stoffen, ga verder met de bovenkanten van je kasten en werk zo je weg naar beneden.

Wees grondig! Het is niet voor niets de grote schoonmaak… Neem voor deze kuisbeurt echt de tijd om ook die vergeten plekjes aan te pakken. Verlichtingsbronnen, deuren, plinten, ALLES wordt afgestoft. Je oven reinigen, je donsdeken uitwassen, …

Neem geregeld een stapje terug. Erger je je steeds aan de rommel in die ene kast? Denk dan goed na over de indeling. Dat keukentoestel dat zelden wordt gebruikt en toch veel plaats inneemt? Dit kan misschien beter naar de berging worden verplaatst.

Beloon jezelf. Een ruimte afgewerkt? Proficiat! Geniet er even van en beloon jezelf voor het harde werk. Met iets lekkers, of een verdiende pauze bijvoorbeeld.

Klaar!

Alles is weer helemaal proper en netjes… Genieten maar!

Probeer de verzamelde spulletjes die je wilt doneren of weggooien ook zo snel mogelijk aan te pakken. Zo vermijd je dat deze vergeten achterblijven in de garage.

Neem ook even de tijd om je inrichting te evalueren. Nu alles weer helemaal op orde staat, zijn er misschien hier en daar een aantal zaken die je liever anders zou zien. Puilen je kasten nog steeds uit met kledij? Of zijn je sierkussens toch echt wat versleten? 

Maak een lijstje met de zaken die je meteen kan wijzigen, zoals de aankoop van nieuwe kussentjes bijvoorbeeld. Vervolgens maak je ook een lijstje met zaken die je in de toekomst liever anders ziet. Denk hierbij aan het creëren van meer opbergruimte, een make-over van je wasplaats, … Een to-do list voor je woning dus! Deze komt zeker nog van pas…

We hopen dat deze tips jou hebben geholpen. We wensen je ook heel veel succes bij je lenteschoonmaak!

Inspireer anderen en deel dit artikel…

Onze nieuwste wooncatalogus al ontdekt?
Doorblader hem snel en laat je inspireren!

2022-10-10T16:20:08+02:00