>>8x interieurtips voor een kleine woonkamer

8x interieurtips voor een kleine woonkamer

Meer en meer mensen kiezen ervoor om kleiner te wonen. Compacte stadsappartementjes en smalle rijhuisjes hebben bijgevolg ook vaak kleine woonruimtes. Deze ruimte inrichten zodat ze optimaal benut kan worden, je moet er toch even goed over nadenken. Met een aantal creatieve oplossingen kan je ook kleine woonkamers er ruimer – én vooral erg gezellig – laten uitzien. Kan jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij geven je alvast onze 10 beste tips voor compacte woonkamers.

  1. Lichte tinten

Dat lichte tinten zorgen voor een ruimer gevoel wist je misschien al wel wat langer dan vandaag. Om je woonkamer groter te laten lijken, kies je dus best voor lichte tinten zoals wit, gebroken wit of beige voor je muren. Deze weerkaatsen het licht dat binnenkomt, wat voor een optisch ruimer gevoel zorgt. 

Ook voor je vloer is een lichte tint de beste keuze om de ruimte groter te laten ogen. Wanneer je muren en vloeren beide een lichte tint krijgen, zullen deze overlopen in elkaar. Dit zorgt er optisch voor dat je meubelen lijken te ‘zweven’ in de ruimte.

2. Kies voor een luchtig salon

De grootste blikvanger in iedere woonkamer is het salon. Door te kiezen voor een salon op iets hogere pootjes zal de kamer ruimtelijker ogen. Denk ook goed na over de indeling van je salon. Als je heel graag een hoeksalon wilt, bedenk dan hoe dit het beste komt te staan zodat je nog steeds makkelijk toegang hebt tot je ruimte. Waar kan je bijzettafeltjes plaatsen, waar komt je tv te staan?

Een populaire keuze voor kleine woonkamers is een 3-zit salon aangevuld met een leuke fauteuil of poef. 

3. Gebruik de hoogte

Een goede truc om een kleinere ruimte groter te doen lijken, is om in de hoogte te werken. Creëer verticale opbergruimte door wandplankjes of een smalle boekenkast te gebruiken. Ook een hoge kamerplant (of hangplantjes) en een mooie staanlamp kunnen zorgen voor meer ruimtegevoel. Heb je nog geen gordijnen? Kies dan voor gordijnen vanaf je plafond helemaal tot aan de grond, zo lijkt je ruimte optisch hoger.

kleine-woonkamer-tips-4
kleine-woonkamer-tips-5

4. Hou het minimalistisch

Het is erg verleidelijk om je woonkamer vol te duwen met meubeltjes, decoratie en accessoires. In kleine woonkamers wordt dit al snel rommelig en druk. Kies dus eerst voor functionaliteit en vul nadien aan met enkele leuke accessoires. Less is more!

5. Slim opbergen

Er zijn tal van manieren om je spulletjes slim op te bergen. Zo zal je woonkamer er minder snel rommelig uitzien. Een salon met opbergruimte, bijzettafeltjes die je ook als mand of als tijdschriftenrek kan gebruiken, … Probeer ieder element zo goed mogelijk te benutten.

7bd7d7f68b1438a0e0536518408bb49c

6. Spiegeltje, spiegeltje…

Spiegels zijn niet enkel erg handig voor jezelf, ook voor je ruimte kunnen ze erg effectief zijn. Ze weerkaatsen het licht, wat je ruimte groter doet aanvoelen. De plaats en grootte van de spiegel is ook belangrijk. Kies liefst voor een grote spiegel die je idealiter tegenover een raam hangt, zo wordt het licht optimaal weerkaatst.

Passe Partout Jukebox console 03-19 sf10 ppl

7. Doorzichtigheid

Hoe meer er zichtbaar is in je woonkamer, hoe groter deze zal aanvoelen. Gesloten salontafels en grote kasten blokkeren het gevoel van ruimte. Kies dus beter voor luchtige bijzettafeltjes of een salontafel met glazen tafelblad. Ook een mooie, glazen vaas kan voor een luchtig effect zorgen.

8. Multifunctionele meubelen

Voor kleine appartementen, koten en dergelijke zijn multifunctionele meubelen erg handig! Een bank die je kan omvormen tot een bed, een salon met opbergruimte, een wandrek dat je ook als bureau kan gebruiken, … Er zijn tal van oplossingen!

Dit waren ze! We hopen dat deze tips jou hebben geholpen. Kom ook zeker eens langs in onze toonzaal of neem contact op door te mailen naar verkoop@odrada.be of te bellen naar 014 34 66 00. Zo kunnen we je ook persoonlijk van dienst zijn!

Inspireer anderen en deel dit artikel…

Onze nieuwste wooncatalogus al ontdekt?
Doorblader hem snel en laat je inspireren!

2022-10-10T16:24:11+02:00