>>Onze beste onderhoudstips op een rijtje

Onze beste onderhoudstips op een rijtje

Wij hopen uiteraard dat onze klanten vele jaren mogen genieten van hun mooie meubelen. Om die reden is meubelonderhoud van groot belang! Wij geven je alvast onze beste tips om jouw meubelen mooi te houden…

meubelonderhoud-interieurtips

Waarmee kunnen we je helpen?

Meubelen zijn er in alle soorten en maten. Ben je op zoek naar hulp bij een specifiek meubel of materiaal? Kies hieronder je categorie en wij bezorgen je onze beste tips!

Hout

Veelzijdig hout. Een massief eiken eettafel, een dressoir in fineer, een kledingkast in gelakte MDF-platen..? Hout heeft tal van toepassingen en bestaat in oneindig veel soorten. Robuust, warm of modern – houten meubelen vormen vaak de basis in ieder interieur.

  •     Je houten meubelen onderhouden

Schoonmaken
Over het algemeen heeft hout weinig onderhoud nodig. Een stofdoek volstaat doorgaans. Vingerafdrukken wis je weg met een licht bevochtigde doek, wrijf er daarna nog eens over met een droge stofdoek. Je let best wel op met water, zeker bij houtsoorten met grove poriën zoals eik en es. Voor de eettafel raden we aan om deze dagelijks schoon te maken met een droge of licht vochtige doek. Kruimels en andere restjes haal je hier makkelijk mee weg. Wanneer er drinken wordt gemorst, probeer je dit best meteen met een schone theedoek droog te deppen. Onderzetters gebruiken is ook steeds aangeraden.

Algemene tips
Stel hout indien mogelijk bloot aan gelijkmatig licht. Hout is gevoelig voor verkleuring bij zonlicht. Wanneer bijvoorbeeld een boek steeds op dezelfde plaats ligt, zal dit vlak dus niet mee verkleuren. Ook een goede luchtvochtigheid kan van belang zijn, zodat het hout niet gaat werken. Ideaal is een constante luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Laat je bij aankoop van je meubel ook steeds informeren naar het juiste onderhoudsproduct. Iedere houtbehandeling vraagt een verschillende aanpak:

– Gelakte oppervlakken
Deze poets je best door er met een vochtige doek over te gaan en droog na te wrijven. Gebruik in geen geval politoeren of sprays, deze zullen de lak aantasten. Om strepen te vermijden, gebruik je best vilten pads (geluidsinstallaties, …). 

– Geoliede oppervlakken
Voor een normaal onderhoud gebruik je best op regelmatige tijdstippen wat natuurhars- of parafine-olie. Breng gelijkmatig aan en wrijf na met een pluisvrije doek. Krasjes of moeilijk te verwijderen vuil kan je behandelen door er met een fijn schuurpapiertje over te wrijven. Vervolgens reinigen met plantaardige zeep en oliën en nawrijven met een pluisvrije doek. 

Indien je niet zeker bent, vraag je best even na bij onze specialisten. Zij zullen je steeds het correcte onderhoudsproduct aanbevelen en je de juiste onderhoudstips bezorgen voor jouw meubel.

Leder

Leder, een prachtig natuurproduct dat vele vormen kan aannemen. De ambacht van het leer looien kan al snel een drietal weken duren, met vele bewerkingsfasen. Een zacht en soepel vel als eindresultaat, ieder stuk is uniek. Door de duurzaamheid van leder is het ook uitermate geschikt voor het vervaardigen van meubelen…

  •     De verschillende ledersoorten en hun eigenschappen

Vol-aniline leder
Het is de meest natuurlijke ledersoort. Het leder is bijzonder mooi en gemaakt van de beste huiden. Het voelt zacht en soepel aan met natuurlijke littekens en kleurnuances duidelijk zichtbaar. Dit leder bevindt zich in de hogere prijsklasse en het is ook gevoeliger voor vlekken en zonlicht.

Semi-aniline leder
Een prachtige, soepele leersoort met een duidelijke combinatie van de praktische positieve kenmerken van gedekt leder en de natuurlijke uitstraling en comfort van vol-aniline leder. De milde afwerkingsbehandeling beschermt iets beter tegen vuil, omgevingsinvloeden en veroudering dan bij vol-aniline leder. Dit leder ligt in de midden prijsklasse.

Gedekverfd leder
Ook gedekt leder genoemd. Deze soort is voorzien van een gepigmenteerde, niet doorzichtige finishlaag, waardoor de natuurlijke oneffenheden minder opvallen. De fixeerlaag biedt extra bescherming tegen invloeden van buitenaf. Om deze reden is de ledersoort zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Gedekt leder heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding en valt meestal in de iets lagere prijsklasse.

Splitleder
Splitleder is een bovenhuid die nog een keer gesplitst wordt om daarna voorzien te worden van een polyurethaanlaag en diverse verflagen. Splitleder heeft een kunstmatig geprinte nerfstructuur en is meestal vrij stug. Tegenwoordig wordt deze leersoort voornamelijk enkel gebruikt voor de achterkant en de zijkanten van een zetel te bekleden.

Geschuurd leder: daim (suède) en nubuck
Deze soort leder ontstaat door de huid op te schuren of op te ruwen. Om daim te bekomen wordt de onderkant van de gelooide huid geschuurd, deze soort is zacht en fluweelachtig. Nubuck leder is eveneens een geschuurd leder dat geslepen wordt aan de nerfzijde. Het is een fijn, fluweelachtig leder, en gevoeliger voor vuil dan daim, omdat de vezels iets korter zijn.

  •     Onderhoudstips voor leder

Uitdroging vermijden
Een leder kan uitdrogen door gebrekkig onderhoud of een droge omgeving. Hierdoor wordt het leder poreuzer wat voor schadelijke gevolgen kan zorgen. Het leder op regelmatige tijdstippen voeden is dus zeker aangeraden. Hiervoor doe je beroep op een onderhoudsproduct passend bij jouw ledersoort, deze kan je aankopen in onze toonzaal.

Wrijving tegengaan
Vooral jeans zal een grotere wrijving veroorzaken dan linnen of zijde. Volgens de gangbare Europese normen ondergaat ieder stuk leder een aantal wrijvingstesten met duidelijke minimumvoorwaarden waaraan een leder moet voldoen. Toch kan langdurige wrijving steeds voor lichte slijtage zorgen. Probeer ervoor te zorgen dat je meubelen gelijkmatig worden gebruikt, door bijvoorbeeld stoelen af en toe om te wisselen.

Opletten met zonlicht en warmtebronnen
Direct zonlicht zal ervoor zorgen dat je lederen meubelen gaan verkleuren. Probeer je meubel daarom niet in direct zonlicht te plaatsen. Ook te dicht bij een open haard of de centrale verwarming is geen goede plaats voor je lederen meubelen. Hierdoor kan het leder uitdrogen.

Vermijd transpiratievocht
De inwerking van substanties zoals zweet kunnen het verouderingsproces van je leder mogelijk versnellen. Probeer langdurige blootstelling te vermijden, zeker wanneer je medicatie inneemt. Bepaalde medicijnen zullen residu’s achterlaten in het zweet, en sommige types medicatie kunnen agressief reageren met leder. Weet je dit bij aankoop, raden we alvast aan om te kiezen voor gedekt leder, dit type is beter bestand tegen inwerking van vlekken.

Geen huisdieren
Huisdieren kunnen het leder van je meubel beschadigen door erop te spelen of slapen. Ook transpiratievocht van dieren kan effect hebben op leder. We raden aan je huisdieren uit de zetel te houden, of hier toch zeker een dekentje voor neer te leggen.

Vlekken & onze service
Heb je iets gemorst in je zetel? Dep het vocht onmiddellijk op zodat het vocht geen kans krijgt om in het leder te dringen. Sterk absorberend keukenpapier, een zuivere zachte doek een spons zijn goed hiervoor. Beter niet wrijven, want dan verstoppen de poriën en blijft er een glimmende plek achter.

We bieden ook steeds een correct onderhoudsproduct aan bij je aankoop. Ook kan je een onderhoudscontract kiezen waarbij je kan rekenen op onze garantie dat wij eventuele vlekken voor u oplossen. Vraag ernaar in onze toonzaal.

Tip: Gebruik nooit oplosmiddelen, vlekkenverwijderaars of detergenten op leder!
Tip: Probeer elke behandeling eerst uit op een minder zichtbare plaats van je meubel!

Lijkt dit een heleboel werk voor je meubel te onderhouden? Het valt best mee hoor. Leder is een erg duurzaam materiaal. We willen dat jij vele jaren kan genieten van je meubelen, maar er moet natuurlijk ook ruimte zijn om te leven. Laat je dus zeker adviseren door onze interieurspecialisten. Zij zullen je bijstaan bij je aankoop en houden rekening met je levensstijl, budget en verwachtingen.

Stof

Mooie texturen, verrassende kleurcombinaties, zacht en wendbaar… Stof is enorm veelzijdig, mooi én gebruiksvriendelijk. Gestoffeerde meubelen geven je interieur een warm karakter. Op jouw manier!

  •     Onderhoudstips voor gestoffeerde meubelen

Gestoffeerde meubelen zijn erg mooi en geven je interieur een modern karakter. Over het algemeen is stof ook goedkoper dan leder. Stof is erg gebruiksvriendelijk, hoewel vele mensen hier nog steeds over twijfelen. De manier voor het behandelen van meubelstoffen is erg verbeterd de afgelopen jaren, waardoor vlekken makkelijk vermeden kunnen worden en je stof langer mooi blijft.

Algemeen onderhoud
Voor de regelmatige schoonmaakbeurt kun je de bekleding van je zetel of stoel met een zachte borstel afstoffen of stofzuigen met het zetelmondstuk. Ook een kledingroller kan effectief zijn voor het verwijderen van haren en pluisjes. Om zit-kommen en -plooien te vermijden is het aangeraden om de kussens af en toe op te schudden.

Vlekken voorkomen en behandelen
We raden al onze klanten steeds aan om een antivlekken behandelspray aan te kopen bij aanschaf van hun zitmeubel. Deze spray zorgt ervoor dat de stof water- en vlekafstotend wordt. Wanneer je dan morst is het vaak voldoende om het vuil met een absorberende doek of wat keukenpapier weg te deppen, niet wrijven. 

Toch een vlek?
In dat geval hebben we ook vlekkensprays beschikbaar die erg effectief werken bij allerlei vlekken. Vraag ernaar in onze toonzaal!

Tip: test iedere behandeling eerst uit op een minder zichtbare plaats van je meubel!

Tip: ook voor stoffen meubelen kan je een onderhoudscontract afsluiten bij ons. Hiermee krijg je de garantie dat wij eventueel vlekken voor u oplossen voor de duur van je contract.

Tips om je gestoffeerd meubel langer mooi te houden:

Net zoals ieder meubel is slijtage steeds mogelijk na langdurig gebruik, ongeacht de kwaliteit. Hierbij enkele tips waarmee je de levensduur van je meubel kan verlengen:

– Opletten met zonlicht
Direct zonlicht zorgt ervoor dat de stof van je meubel zal verkleuren. Probeer dus te vermijden dat je meubel in direct zonlicht staat.

– Geen huisdieren
Zeker katten zetten graag hun nagels in stof. Probeer je dier dus weg te houden van je stoffen meubelen. Zo niet raden we aan om een dekentje voor te behouden voor je dier, want ook de vetten in een dierenvacht zijn niet goed voor de stof.

– Opletten met jeans
Jeans geeft (beperkt) kleurstoffen af. Heb je een erg licht salon, is dit zeker iets om mee op te letten. Ook al is de jeans reeds een aantal keer gewassen, kan de stof bij warmte en wrijving nog steeds kleur afgeven.

– Afwisselen van zitplaats
Indien mogelijk kan je de kussens af en toe omwisselen of bewust op een andere plaats zitten met periodes. Zo voorkom je dat de zittingvulling niet uitzakt op één plaats.

Lijkt dit een heleboel werk voor je meubel te onderhouden? Het valt best mee hoor. We willen dat jij vele jaren kan genieten van je meubelen, maar er moet natuurlijk ook ruimte zijn om te leven. Laat je dus zeker adviseren door onze interieurspecialisten. Zij zullen je bijstaan bij je aankoop en houden rekening met je levensstijl, budget en verwachtingen.

Steen

Graniet, marmer, leisteen, keramiek… Mooie, duurzame materialen die ons interieur stilaan veroveren. Een prachtig tafelblad in marmer of keramiek is niet enkel erg stijlvol, het is ook erg duurzaam! Ook als bovenblad voor een dressoir kan steen erg mooie resultaten opleveren.

  •     De verschillende soorten en eigenschappen

Er zijn vele soorten gesteenten. Graniet, marmer, leisteen en keramiek zijn de meest gebruikte in ons interieur.

Graniet is bijvoorbeeld een veelgebruikte keuze als keukenwerkblad. Deze natuursteen is erg duurzaam, hittebestendig en krasvast. Het is beschikbaar in vele kleuren en heeft weinig onderhoud nodig.

Marmer is ook weer helemaal terug van weggeweest. Deze steensoort ontstaat uit gekristalliseerde kalksteen en is uiterst veelzijdig in kleur en structuur. Herkenbaar zijn natuurlijk de typische kwartsaderen en poriën. Marmer is een zachter gesteente, en dus iets poreuzer dan graniet. 

Leisteen heeft een gelaagde structuur en hebben een robuust, stroef oppervlak. De steen is zachter dan graniet. Het is een populaire keuze voor tegels of als wandstrook, bijvoorbeeld in de badkamer.

Keramiek ontstaat uit een mengeling van o.a. klei, kleurstoffen en keramische bindmiddelen. Deze mengeling wordt vervolgens op zeer hoge temperatuur gebakken en geperst waardoor een sterk en krasvast materiaal ontstaat dat bovendien water- en vlekbestendig is. Een goede keuze voor tafelbladen, werkbladen, outdoor meubelen en tal van andere meubelen. Keramiek is erg divers, duurzaam en gebruiksvriendelijk. Het kan ook erg diverse kleuren, structuren en zelfs een houtlook aannemen.

  •     Onderhoudstips voor steen

Over het algemeen heeft steen weinig onderhoud nodig. Reinigen doe je best met zuiver water en een pluisvrije doek. Wat je wel steeds moet vermijden zijn zuren zoals citroen, azijn en zout. Deze tasten natuursteen aan. Wel zijn de meeste van onze tafels behandeld om dit tegen te gaan.

Het voordeel van steen is dat het een erg gebruiksvriendelijk materiaal is. Vervelende problemen zoals vette vingers en stof zie je bijna niet op een keramieken tafel. Je hebt geen problemen met krasjes en hoeft je ook geen zorgen te maken als er iets wordt gemorst. Zelfs als outdoor meubel kan je gerust zijn van extreme duurzaamheid.

Metaal

De populariteit van metaal in het interieur is de laatste jaren sterk gestegen. Als een stoer onderstel voor je tafel of als robuust accent voor een kast bijvoorbeeld. Ook de glazen deuren met stalen omranding zijn erg hip! Metaal zorgt voor een industriële, stoere touch in je interieur…

  •     De verschillende soorten en eigenschappen

Er zijn vele soorten metaal. Staal, ijzer, chroom, messing, koper en roestvrij edelstaal komen het vaakst voor in ons interieur.

Staal kan zowel gelakt als ongelakt voorkomen in je interieur. Bij ongelakte stalen meubelen is roest een gewaardeerd teken van ouderdom. Eventueel kan je het roest verwijderen met fijne staalwol. Gelakt of poedergelakt staal zal minder snel roesten. Wanneer je staal reinigt doe je dit best met wat lauwwarm water. Vervolgens het water ook steeds met een zachte doek weer afdrogen.

Ijzer wordt – om de eigenheid en kleurdiepte als natuurlijk materiaal te behouden – meestal niet gelakt voor binnengebruik. Voor reiniging gebruik je steeds een product aanbevolen door de fabrikant. Ijzer vereist een bijzondere reiniging om aantasting door oxidatie te verhinderen. Ijzeren tuinmeubelen zijn over het algemeen wel behandeld zodat ze weer en wind kunnen doorstaan.

Chroom, messing en koper. Deze metaalsoorten moet je met een zachte doek regelmatig schoonwrijven.

Voor een uitgebreidere reiniging hebben we een aantal handige tips:
– Vlekken op chroom kun je schoonwrijven met een vochtige doek en wat natriumcarbonaat. Roest werk je weg met een metaalreiniger.
Koper wordt brandschoon door het met hete zuurkoolbouillon af te wassen, koud na te spoelen en op te blinken.
– Aangeslagen messing reinig je met zout of azijn. Ongelakte messing kun je behandelen met een pasta van zout en citroensap.

Roestvrij edelstaal. Deze duurzame metaalsoort heeft amper onderhoud nodig. Kleine schoonheidsprobleempjes los je op met een staalreiniger. Gepolijst edelstaal moet af en toe met een politoer worden behandeld. Zeer behulpzaam zijn speciale sponsjes met natuurlijke reinigingsstoffen zoals bijv. kokoszeep. Doffe plekken worden na een behandeling met een mix van geslibd krijt en azijn weer zo goed als nieuw.

Glas

De transparantie van glas zorgt voor een moderne, ruime indruk in je interieur. Denk maar aan een mooie vitrinekast, een glazen tafelblad of kledingkast met gesatineerde kastfronten. Glas bestaat in tal van varianten en afwerkingen.

  •     De verschillende types glas in je interieur

Glas heeft verschillende toepassingen in ons interieur. Van glazen kastdeuren tot een glazen tafelblad. Afhankelijk van de toepassing van glas in je interieur is er een verschillend onderhoud nodig.

Interieurglas
Denk aan de deurtjes van een vitrinekast, decoratie zoals vazen en dergelijke. Dit glas vraagt weinig onderhoud. Het is vaak voldoende om eventueel stof en vuil op te nemen met zuiver water en een doekje. Nadien even droogmaken en je glas is weer als nieuw. Het gebruik van een glasreiniger is vaak overbodig. Ook glazen deuren van een kledingkast kan je op deze manier reinigen.

Gehard glas
Wanneer glas gebruikt wordt voor een tafelblad, in de keuken of zelfs als trap, spreken we van gehard glas. Dit glas is erg duurzaam en krasbestendig. Door het veelvoudig gebruik heeft dit glas vaak wat meer onderhoud nodig. Je glazen eettafel schoonmaken doe je met een vochtige pluisvrije doek waarmee je het vuil en eventuele vette vingers makkelijk verwijdert. Even nadrogen en klaar. Afhankelijk van de fabrikant zijn er vaak ook specifieke producten verkrijgbaar voor je oppervlak. Wij raden zeker aan om deze producten aan te schaffen bij aankoop. 

Voor kleine krasjes die eventueel toch kunnen ontstaan zijn er ook producten beschikbaar zoals een glaspasta. Vraag ernaar in onze toonzaal waar we je makkelijk kunnen bijstaan.

Acryl / Plexi glas
Deze types worden vaak ingezet voor kunstwerken en kleinere interieurobjecten. Acryl is slagvast, versplintert niet en in de regel zijn krassen en lichte brandplekken verwijderbaar. Plexiglas is een zeer elegante materiaalsoort, maar je moet er wel tamelijk voorzichtig mee omgaan. Wrijving tegen andere voorwerpen kan vrij snel krasjes veroorzaken.  

Spiegel

Spiegels zorgen voor een optisch effect waardoor je ruimte groter kan ogen. Een kledingkast met spiegeldeuren is om deze reden erg populair. Ook hebben spiegels een erg praktische toepassing binnen ons interieur. Een grote spiegel in je slaapkamer of een mooie spiegel in de hal bijvoorbeeld…

  •     Spiegel onderhoud

Spiegels reinig je op dezelfde manier als glas. Zuiver water en een doekje nemen het vuil op, droogmaken met een droge doek om strepen te vermijden.

Wel zorg je er best voor dat spiegels blootgesteld worden aan een constante temperaturen boven 45° C. Om die reden is het af te raden om lampen erg dicht bij u spiegel te plaatsen.

Matras

Tijdens de slaap rusten ons lichaam en geest uit, de wervelkolom en het celweefsel regenereren zich. De kwaliteit van onze matras speelt een grote rol in dit verhaal. Een bed moet optimale bewegingsvrijheid bieden, het lichaam anatomisch ondersteunen en bovendien in staat zijn om uitgezweet vocht weg te leiden en aan de kamerlucht af te geven. De juiste matras is dus echt noodzakelijk!

  •     De verschillende types matrassen

Elke mens is anders, en daarom kiest u best voor een matras op uw maat. Kom daarom zeker proefliggen in onze toonzaal voor u een matras aankoopt. Onze adviseurs kunnen je ook steeds bijstaan bij het maken van je keuze. 

Pocketveren matras
De kern van een pocketveren matras bestaat uit stalen veren die door meerdere lagen van verschillend materiaal zijn omgeven. Boven en onder de pocketveren is er een zachte afdeklaag voorzien in polyurethaan, latex of traagschuim. Deze matrassen bieden een goede luchtcirculatie en een sterke veerkracht. Je vindt ze voornamelijk in een 5-zone of 7-zone versie, waarbij elke zone de beste ondersteuning biedt aan een specifieke zone van het lichaam.

Latexmatras
Latex wordt uit de melk van de rubberboom gewonnen of synthetisch aangemaakt. Het wordt opgeschuimd, in verschillende luchtkamervormen ‘gebakken’ en met andere materialen vermengd. Het resultaat is een sterk elastische matras, alleen het belaste punt zakt in, niet de omgeving. Ze zijn zeer interessant voor personen met allergieën, ze zijn stofvrij en kiemdodend.

Boxspring matras
Bij een boxspring bed worden tot 500 stalen veren in een bedkader bevestigd. Dit ter vervanging van de klassieke lattenbodem. Een voordeel is de geluidloosheid van de vering en de verbeterde luchtcirculatie. Boxsprings kunnen met quasi elke soort matras worden uitgerust, maar meestal wordt een pocketveren matras gekozen omwille van de hoge luchtdoorlatendheid van het totale slaapsysteem.

  •     Onderhoudstips voor je matras

– Je matras heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 10 jaar. De kwaliteit kan op dit moment nog steeds in orde zijn, maar voor hygiënische redenen kan je de matras toch beter vervangen iedere 10 jaar.

– Door het gebruik van een matrasbeschermer blijft de matrasbekleding langer fris. We raden dus zeker aan er één te gebruiken indien mogelijk.

– Verlucht je matras geregeld. Probeer iedere ochtend te verluchten door een raam open te zetten (tenzij bij vochtig weer) en 1x per jaar raden we aan om de matras een lange tijd goed te verluchten. Dit is een goed moment om de matras ook even te reinigen door zacht te stofzuigen of voorzichtig uit te kloppen.

– Indien je een keerbare matras aankocht, raden we je aan om deze 1x per seizoen om te draaien. 

Inspireer anderen en deel dit artikel…

Onze nieuwste wooncatalogus al ontdekt?
Doorblader hem snel en laat je inspireren!

2022-10-10T16:18:18+02:00